GÖNÜLLÜLÜK NEDİR?
Gönüllülük, bireyin çıkar beklentisi içinde olmadan ya da herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin toplum için fayda sağlayacağına inanarak bir toplumsal girişime ya da bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) bünyesindeki etkinliklere katılmasıdır. Başka bir deyişle gönüllülük, çıkar gözetmeksizin toplum yararına çalışmaktır.
Gönüllülükte bireylerin en büyük kazançları; yaşadıkları deneyimler, edindikleri yetkinlikler ve hoşgörü içinde grupla çalışma yeterliliği kazanmasıdır. Gönüllüler; kazandıkları bu bilgi, beceri ve yeterlilikleri kullanarak ve sivil toplum kuruluşları ile etkileşim içinde olarak toplumun güçlenmesine, gelişmesine katkı sağlarlar.
GÖNÜLLÜ OLMAK BİREYE NE KAZANDIRIR?
Gönüllülük; yalnızca sağladığı toplumsal faydalarla değil, bireysel gelişime katkıları ile de değerlendirilmelidir. Bireyin kendini ifade etme gücünü artıracak ekip çalışmalarına dahil olarak toplumun diğer üyeleriyle etkileşim kurması birey için büyük bir katkıdır.
Gönüllülük, toplumsal ve bireysel katkılarının yanı sıra iş yaşamında da destekleyicidir. İş yaşamında oldukça önemli bir yeri olan problem çözme, etkili iletişim, liderlik ve ekip çalışması gibi becerilerin gönüllülük faaliyetleri süresince kazanılabilecek temel becerilerdendir. Gönüllülük süreci içerisinde birey; çok yönlü, geniş bir bakış açısına sahip, farkındalığı yüksek ve iletişim becerileri gelişmiş bir insana dönüşme yolculuğuna çıkar. Aynı zamanda gönüllülük; bireyin kendi yetkinliklerini keşfetmesi, topluma sağlayabileceği katkının farkına varabilmesi açısından da önemlidir.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA GÖNÜLLÜLÜK
Sivil Toplum Kuruluşları (STK), kâr amacı gütmeyen ve toplumun çeşitli ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik çalışmalar yürüten ve bu doğrultuda faaliyetler gerçekleştiren kuruluşlardır. STK’lar, çoğunlukla gönüllülerden oluşan bir kitle ile faaliyetlerini yürütür ve bu çalışmalarını tarafsızlık ilkesine dayandırırlar.
STK’ların faaliyetlerini sürdürmesinde gönüllüler ile işbirliği içerisinde olması, hedeflerini gerçekleştirmeyi daha mümkün kılar. Aktif gönüllü kitlesi geniş olan STK’ların daha nitelikli çalışmalar yürüttüğü görülmektedir. STK’lar, farklı alanlarda faaliyetler göstererek çeşitliliği sağlar. Bundan dolayı da gönüllü olarak içerisinde bulunmak istediğiniz STK’yı seçerken kendi alanınıza, ilgi ve yeteneklerinize yönelik bir tercihte bulunmak önemlidir.
NASIL GÖNÜLLÜ OLABİLİRİM?
Gönüllülük çalışmalarına katılmak için ilk adım ilgi duyulan ve üzerinde çalışmaktan mutluluk duyulacak konuyu belirlemektir. Bu noktada kişinin kendi ilgi alanlarını ve yeteneklerini gözden geçirmesi oldukça önemlidir. Mutlu olmayacağınız ve kendinizi konfor alanınızda hissedemeyeceğiniz bir gönüllülük faaliyetinin içinde bulunmak bireysel ve toplumsal anlamda sağlanacak faydayı düşürecektir. Bu durum, hem toplumsal hem de bireysel anlamda olumsuz bir dönüte neden olur.
Birey, kendine uygun gönüllülük çalışmalarına ulaşabileceği kanalları bilmelidir. Bu kanallar aracılığıyla çalışmak istenilen alanlardaki faaliyetler ve projelerden haberdar olmak daha kolay hâle gelir. Bu noktada bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ile çalışmak ve onların gönüllüsü olmak işlerin daha sağlam bir zemine oturmasını sağlayacaktır. Gerçekleştirilecek gönüllülük çalışmalarına ulaşabileceğiniz bazı bağlantılar şunlardır:
https://www.gsb.gov.tr/
https://www.ua.gov.tr/
https://www.salto-youth.net/
https://www.unv.org/
https://www.undp.org/pacific/united-nations-volunteers
Gönüllülük çalışmalarına yönelik araştırmalarınızı ve başvurularınızı bu bağlantılar içerisindeki ilgili yönlendirmeleri takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.
ENGELSİZ TOPLUM VE GENÇLİK DERNEĞİNDE GÖNÜLLÜLÜK
Engelsiz Toplum ve Gençlik Derneği (ETGD), çocuk ve gençlerin, eğitim, sosyal, kültürel, ekonomik, hukuksal, mesleki ve benzeri haklarının korunup geliştirilmesi; engelli bireylerin ve gençlerin sosyal hayata uyum olanaklarının sağlanması; engellilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması, her kademedeki eğitim ve öğretim kurumlarında, çalıştıkları iş kollarında yönetime katılmalarına, sorunlarına çözüm üretebilmelerine katkı sağlamak amacını taşıyan bir sivil toplum kuruluşudur.
Gerçekleştirdiği gönüllü çalışmalarda gençlik ve insan hakları doğrultusunda; engelli bireylerin sosyal hayata adaptasyonunu, kültürlerarası etkileşim ve öğrenmeyi sağlamayı hedeflemektedir.
Gerçekleştirmekte olduğumuz ulusal ve uluslararası gönüllülük faaliyetlerinde toplumdaki dezavantajlı gençler için alanlar açacak biçimde çalışmaktayız. ETGD gönüllülük çalışmaları ile gönüllülerimiz gönüllülüğün bireysel ve toplumsal faydalarını içselleştirme imkanı bulurlar.
Leyla Andıç